Imperial tamarin - beskrivelse, livsstil

I verden er der mange arter af aber. De adskiller sig i udseende, i størrelse, adfærd. Monkeys lever i mange dele af verden. En af de meget interessante og originale aber er de kejserlige tamariner. Disse er meget små aber, der tilhører familien af ​​igrankovye. De har en interessant funktion, som de let kan skelne fra andre arter.

Men disse søde aber er ikke kun forskellige i deres udseende. I andre arter er lederen af ​​pakken mand, men i kejsertamarinerne er situationen anderledes. Skolen ledes af den ældste kvinde. De har repræsentanter for forskellige køn, som det var, delvist omvendte roller. Når alt kommer til alt i deres pakke, skal mænd få mad, og også bære unger med dem. Denne art blev opdaget i 1907. Lad os overveje mere detaljeret, hvorfor disse aber har et sådant navn? Hvad er deres kendetegn? Hvor bor de? Hvad spiser de?

udseende

Disse er meget små medlemmer af familien. Deres krop når 25 cm pr. Dyn. En voksen dyr har en kropsvægt på ca. 300 g. Men halen er relativt lang. Dens længde svarer til kroppen. Takket være en så lang hale ser tamariner ikke så små ud som de virkelig er. Når tamarin bevæger sig gennem træerne, hjælper halen dem med at balancere. At vende fra træ til træ, de søger deres egen mad. På hovedet vokser kappen på en måde, der ligner en "krone". Dette er også en af ​​grundene til, at arten fik et sådant navn. Tilstedeværelsen af ​​klør er også et karakteristisk træk ved arten. Tross alt har andre primater negle på fingers ender.

Deres farve er mørk, næsten sort. Men skæg og overskæg står i modsætning til den samlede pelsfarve af aber. Disse dele er helt hvide, de ser ud som om de er grå. Denne funktion er den mest attraktive i dem, og takket være det er de mærkbart forskellige fra andre.

En del af navnet "kejserlige" dyr modtog netop på grund af deres elegante overskæg. Da forskerne opdagede denne art, mindede de straks, at en af ​​de tyske kejsere ved navn Wilhelm II havde nøjagtig samme overskæg. Et sådant navn på det tidspunkt syntes at være de mest hensigtsmæssige forskere. At det sidder fast bag udsigten.

levested

Denne primatart lever i regnskoven i Sydamerika. De kan ses i lande som Peru, Bolivia såvel som i Brasilien.

Mad, livsstil

Disse aber er trædyr. Det er det meste, de bruger på træerne. Til dette er deres krop perfekt tilpasset. De har en lang hale, der udfører balanceringsfunktionen, kraftige kløer, der hjælper med at klamre sig til træens bark og de stilige poter, hvorved aberne holdes på træet. Da de er meget lyse, kan de let klatre selv på toppen af ​​et træ, hvor de får de mest saftige frugter.

Som regel er de kun i en tæt skov. De omgå ethvert åbent rum. De bor i små grupper på op til 10 personer. Hver flok har sit eget specifikke territorium, hvilket tamariner nidkært beskytter mod fjendernes indgreb. Hvis de pludselig i deres sted ønsker at bosætte sig andre sådanne aber, vil ejere af territoriet ikke tillade dem. Det område, der besættes af en gruppe tamariner, er normalt omkring 30-40 hektar. De forsvarer deres territorium ikke med deres kraftige kløer og fangs. De angriber også dem, der tør at skade deres små.

Det sociale hierarki i pakker er veludviklet. Hjem her er den mest erfarne kvinde, efterfulgt af alle de andre kvinder. Det næste trin i tamarin-hierarkiet er børn. Mænd her optager det laveste niveau. I hver gruppe lever normalt 1-2 hanner.

En anden interessant funktion i disse dyrs adfærd og livsstil er almindelig overskægsfrisure. De trimmer overskæget til hinanden. I processen kommunikerer dyrene aktivt.

Grundlaget for disse primaters kost er planteføde. De er meget glad for frugter og bær, som konstant indsamles fra buske og træer i regnskoven. Deres yndlingsdelikatesse er unge kviste og blade. Nogle gange spiser de blomster.

Animalsk mad er også til stede i disse dyrs kost. Fra tid til anden fanger de frøer og firben. Hvis de fanger fugleæg i en rede, spiser de også det.

reproduktion


Under parringsperioden kan den kvindelige kejserlige tamarin have mere end en partner. Hvis gruppen ikke er en, men flere mænd, vil den være parret med alle. Ordren afhænger også af positionen i hierarkiet.

Graviditet af repræsentanter for denne art varer ca. 45 dage. Da denne periode er for kort selv for sådanne små dyr, bliver babyerne født små, hjælpeløse. Efter fødslen vejer de kun 35 g.

Men selv nyfødte tamariner på ansigtet har allerede karakteristiske tendrils og skæg. Da matriarki hersker i deres livsstil, tager mændene omsorg for babyerne. De bærer hele tiden babyer på sig selv og giver dem kun til kvinden for fodringstidspunktet.

Efter 3 måneder kan babyer spise og flytte sig selv. Efter et og et halvt år forlader unge mænd flokken for at blive medlemmer af en anden. Kvinder forbliver i deres familie.

I naturen er forventet levetid omkring 11-15 år.

Antal

I dag betragtes denne art som "sårbar", selvom antallet af tamariner endnu ikke har nået et kritisk niveau. Faktisk bliver disse usædvanlige primater ofte offer for poachere. De er fanget til at sælge i samlinger eller zoologiske haver.

Antallet af repræsentanter for denne art samt andre indbyggere i den tropiske skov er påvirket af ødelæggelsen af ​​deres naturlige miljø. Efterhånden bliver regnskoven på deres oprindelige kontinent meget ødelagt. Som følge heraf har aberne simpelthen ikke noget sted at leve og få deres egen mad.

Video: Imperial Tamarin (Saguinus imperator)

Se videoen: tamarin imperial (September 2019).