Wombat - beskrivelse, habitat, livsstil

Wombats er utvivlsomt unikke repræsentanter for dyrenes verden. De eksisterede trods alt på vores planet for mange millioner år siden. Mange arter af dette dyr er døde, men vi har stadig mulighed for at se dem.

I dag er der 2 slægter, der tilhører familien af ​​wombats. De indeholder i sin tur 3 arter. Der er en korthåret wombat, såvel som en slægt af langhårede wombater, som omfatter den langhårede såvel som Queensland wombat. Tidligere på vores planet var der mange flere arter, men i udviklingsprocessen forsvandt de fleste af dem. Dette bidrog til en række forskellige grunde. Det er kendt, at der var mindst 5 slægter. Tidligere blev pandas betragtet som slægtninge til disse dyr, da de har meget til fælles.

Men omkring 36 millioner år siden begyndte disse dyr at udvikle sig langs forskellige udviklingsveje. Som et resultat drev de væk, og erhvervede deres egen karakteristiske træk. Hvis du ser på billeder af wombats og pandas, kan du stadig spore en bestemt lighed.

beskrivelse

Wombats er herbivorer. De bor i Australien. Udadtil ser repræsentanter for denne art ud som små bjørne, og lidt som marsvin. Voksenes kropslængde er ca. 70-120 cm, vægtintervallet 20 til 40 kg.

De har en ret tæt, men kompakt forfatning. Wombats krop er lille, og hovedet og lemmerne er store og kraftige. Disse dyr har en lille uudviklet hale. Deres uld er grå.

Den særlige egenskab ved denne art er, at kroppens bagside har en usædvanlig struktur i forhold til andre pattedyr. På bagsiden har de meget brusk, huden er hærdet, der er knogler. Alt dette er et skjold. Dyret bruger det til at beskytte sit hjem. For eksempel, hvis nogen ønsker at komme ind i hullet til wombat, drejer dyret simpelthen rundt til indgangen af ​​rækken. Så blokerer han passagen ind i hullet, og så kan han knuse fjenden mod sine vægge.

Wombat hoved fortjener særlig opmærksomhed. Sammenlignet med kroppens størrelse har den en stor størrelse. Hovedets form er noget fladt. Hvis wombat er i fare, kan han forsvare sig med hovedet eller endda bruge det til at angribe fjenden. Samtidig laver han bevægelser, der ligner skød, selvom dette dyr ikke har nogen horn.

Kæben og tænderne i deres struktur har mange ligheder med gnavereens kæber. Sammenlignet med andre pungdyr har wombats færre tænder. Fra oven og under har de 2 skæreforme. Derudover er der tygge tænder. Men siden mangler.

Disse dyr har meget stærke stærke poter. Hver har 5 fingre, der hver har kløer, der er nødvendige for dyr til at udføre forskellige handlinger. Det er med disse klør, at wombats helt graver deres huller.

Disse dyr er berømte for deres evne til at grave hele riget under jorden. Mange forskere mener, at wombats er de mest dygtige og største gravere blandt alle dyr. En person kan grave en rigtig tunnel, hvis længde vil være omkring 20 m, og deres gravhuller når 3 m. Wombats er udstyret med rigtige underjordiske slotte, hvor de bor sammen med deres familier. Deres poter er små i længden. Men det forhindrer ikke dyr i at udvikle hastigheder på op til 40 km / t. Om nødvendigt kan de nemt klatre et træ eller svømme i en dam.

Livsstil


Australien er hjemsted for disse usædvanlige dyr, men du kan også møde dem på øen Tasmanien.

I naturen er der mange repræsentanter for denne art. Men at se dette dyr kan være sjældent. Dette skyldes, at repræsentanter for denne art bruger meget tid under jorden. De lever i områder, hvor jorden er tør, ikke stenet, der er intet grundvand. De er også hæmmet af forskellige trærødder og vegetation. De vælger jorden, hvor det er nemmest at grave en stor rummelig tunnel.

Fra sådanne minke, hvilke dyr graver til deres familie, er hele landsbyer opbygget under jorden. De består af rummelige boliger samt små gader, hvorved dyr nemt bevæger sig i deres velkendte miljø. De fleste af tiden er de netop i deres underjordiske huse. Her sover de om dagen, og om natten kommer de til overfladen på jagt efter mad.

Repræsentanter for denne art lever i grupper bestående af et stort antal individer. Sådanne grupper indtager et stort område. Ofte kan det være et stort felt, hvis område når 20-25 hektar.

Medlemmer af gruppen markerer territoriet med udskillelse, som ligner en terning i deres form. På den måde definerer de grænserne for ejendele.

Disse dyr har en ret fredelig karakter. De er ikke bange for mennesket. I naturen har de ingen fjender. Men hvis nogen går ind for deres territorium, vil de aggressivt forsvare det. Hvis de føler, at farerne nærmer sig, svinger de straks deres store hoveder, laver lyde, der ligner mumlende.

Fjenden beslutter ofte, at det er bedre ikke at kæmpe med en sådan aggressiv fjende og blade. Men hvis modstanderen ikke trækker sig tilbage, kan en kamp begynde mellem dyrene. Kæmper wombats hans hoved, som om røv fjenden. Generelt fører repræsentanter for denne art en fredelig livsstil, hvis de ikke er i fare.

mad


Disse dyr anses for at være ægte gourmeter, der kun spiser højkvalitets planter. De får mad ved hjælp af deres klør. Deres yndlingsdelikatesse er saftige skud, rødder. De elsker også mose, bær og nogle slags svampe. Ved hjælp af deres tænder, læber og kæmpe lugtesans vælger disse unikke dyr for sig selv kun den bedste mad. De foretrækker de yngste, ikke hårde skud, skærer dem til selve roden og nyder fremragende smag.

Disse fantastiske dyrs egenart ligger også i, at processen med fordøjelsen i dem er ekstremt langsom i forhold til andre pattedyr. De fordøjer mad i 14 dage. De behøver ikke brug af vand i store mængder. Herved ligner de kameler. Wombat nok til at bruge 22 m væske om dagen for hver kilogram af vægt. Tørster og tørke, de tåler uden problemer.

reproduktion

Wombatavl forekommer når som helst på året, men i tørre områder kan det afhænge af vejret. De er pungdyr, men deres poser er ikke placeret i fronten, men i ryggen. Takket være denne kvinde er det bekvemt at grave jorden, og der kommer ikke noget snavs i posen.

Deres graviditet er meget kort - ca. 20 dage. Kun en cub er født. Kvinden har to brystvorter på sin krop, men hun kan ikke bære to babyer på samme tid. Den lille wombat er i moderens taske i ca 8 måneder. Hun bekymrer sig hele tiden om ham. Derefter forlader han posen, men moren bekymrer sig stadig om cuben i omkring et år. Disse dyr i det vilde lever normalt omkring 15 år. Når de holdes i fangenskab - op til 20-25 år. Det afhænger af mad og betingelser for tilbageholdelse.

Video: Wombat (Vombatidae)

Se videoen: Vombats første møde med sneen. Copenhagen Zoo (Kan 2019).