Fælles linser - beskrivelse, habitat

På jorden findes der et stort antal fugle af forskellige arter. De adskiller sig i alt: størrelse, adfærd, manerer, livsstil. Mange bor på steder, der synes at være fuldstændig uegnede til eksistens - tag de samme pingviner. Men det handler ikke om dem, men om en lidt frisk linser.

beskrivelse

Ved ordet linser tegner fantasi straks en kornplante med flade kerner, ligesom bønnerne. Få mennesker ved, at dette ord er en migrerende fugl, der ligner en sparv. Hendes navn er den røde sparv.

I alt er der 4 underarter af denne fugl, hver af dem har små forskelle i udseende og farve, men generelt er de ens. I størrelse gentager linser helt parametrene for en bykirrende indbygger - længde - op til 20 cm, vægt - 80 gram, vingespids - 9 centimeter. Kun to forskelle - tykt, let opsvulmet gul næb og lyserødt skrigende farve af mænd, hvorved man straks kan bestemme fuglearter. Fordøjlen er næsten helt rød-pink farve, især i brystet og goiter. Kun bunden af ​​kroppen er malet i lyserød-hvid farve, og understappen med axillære huler er uberørt hvid. På den nederste del af ryggen og i bunden af ​​halsen er de mørkerøde fjer dekoreret med en lys kant.

Kvinder kan ikke prale af så lyse farver: deres fjerdedel er rødlig med brunfarvet, maven er lidt lysere end ryggen, den nederste del af kroppen er okker, vingerne er dekoreret med langsgående lysstriber.

Hvor bor der

Denne skarlagede fugl kommer fra Sibirien, men har over tid spredt sig over hele verden og har nu en temmelig bred vifte af levesteder. Han bor i Kina og Korea, i Afghanistans Bjerge, Kaukasus, Iran, Central- og Centralasien. På det tidligere Sovjetunionens territorium er fordelt på næsten alle områder med undtagelse af Moldova og Transcarpathia. Der er repræsentanter for linser i Sibirien, de nordlige regioner (Murmansk, Magadan, Sakha-Yakutia), i det østlige Rusland fordeles det ned til Kamchatka, Chukotka og Sakhalin.

Linser foretrækker at være våde rundt og bosætte sig, hvor der er overskydende fugt. De fleste af dem vælger floodplaine enge, hvor buske vokser rigeligt, men kan leve på skovkanter. Konstant set i haver og kirkegårde. I det bjergrige område bosætter sig på skovkanter, i floder og floder på floder i enge.

Nesting og avl

Linser foretrækker for det meste en enkelt livsstil, bo kun i par under nesting. Der opstår noget som tokens: mændene klatre så højt som muligt på træet, demonstrerer deres outfit, kvæler topknuden og blæser ud fjer, synger højt og i lang tid, forsøger at udkonkurrere modstanderen og vise deres eksklusivitet til kvinden. Til tider er der sammenstød mellem rivaler og slutter uden at skade fjenden. Til sidst gør kvinden, der ser udsigten fra den nederste del eller jorden, sit valg.

Efter parring søger kvinden et sted at bo, og begge parter bygger et hus til næste sæson. Som regel er stedet et træ eller nogle spredte busk. Desuden kan kvinden specifikt vælge en plante, hvor andre fugle ikke nøjes nest - for eksempel i tykkelsen af ​​brænden. Huset er meget lavt fra jorden, ofte - sump og fyret. Sidste års kviste, græsblad, stængler af korn og andre planter, der vokser nær det, tjener som byggematerialer. Bakken er lavet meget uforsigtigt (blade af græs og kviste stikker ud i alle retninger), det ligner en kop, der måler 16-20 centimeter. Gulvet er lagt ud med ens eget og andres fluff, fjer, stykker uld, græs og rødder.

Den eneste kobling i løbet af sommeren foregår i juni (selv om det i de sydlige, varmere områder kan forekomme i maj). Kvinden ligger fra 3 til 6 æg med blåfarvede skaller, speckled med sorte prikker 18-21 millimeter lange. Kvinden er involveret i inkubation, mens hanen bringer mad, beskytter redenen og kæresten fra uønskede besøgende og synger sange.

Efter 12-15 dage lukker kyllingerne og sangen stopper - alt er gjort for at fodre børnene. Og i første omgang handler faderen kun om mad - moderen genopretter sin styrke. Så begynder hun at tage sig af afkomene. Som mad bringer forældre insekter, stjernefrø og havre. Børn er ved siden af ​​deres forældre i 15 dage, så står de på vingen og begynder at leve uafhængigt.

mad


Den vigtigste kost er plantemad - hakket frø er hakket, i begyndelsen af ​​foråret nibler de knopper af træer, der vokser i området, pilbræt, de spiser græsfrø (paraplyplanter, bælgfrugter, sukkerrør og pander), småsten på umodne havre. De elsker bær (fuglekirsebær, enebær, kaprifol, viburnum og hagtorn). Nogle gange fanger de larver og små bugs. Fødevarer udvindes i luften, de synker ikke til jorden.

overvintring

I slutningen af ​​juli - begyndelsen af ​​august flytter fuglene til varmere områder - Indien, Syd- og Sydøstasien. Bor i de sydlige, varmere områder, dvæle indtil midten af ​​september. De flyver væk ubemærket. Sammenlignet med andre fugle ankommer det i deres oprindelige lande temmelig sent i maj.

moult

I anden halvdel af august begynder fuglene at smelte. Dette sker normalt på vinterområder. Juveniler kasserer grå ubeskrivelig fjerdragt og erhverver røde fjer. Og voksne opdaterer en scarlet outfit til en mere intens og dyb.

interessant

Det er ret nemt at finde en linsens reden - hanen holder konstant en kæreste, der synger titivitin. For lydene ligner ordet "linser", fugle og tilnavnet det navn. Og kun i perioden med tokaniyu og nesting kan du finde og høre disse røde fugle. På andre tidspunkter fører de en stille og stille livsstil.

Linser byder på fugle-kirsebær og irgu - bag dem flyver de ofte til parker og henter træer til den sidste bær.

Video: Fælles linser (Carpodacus erythrinus)