Belukha (delfin) - beskrivelse, habitat, livsstil

Hvad er en hvidhval - en hval eller en delfin? Om dette dyr går et stort antal legender. Nogle kilder rangerer blandt delfiner og nikker ved de ydre tegn. Andre vedvarende kalder hvalen, hævder at den er af enorm størrelse! Så den hvide hval har to navne - "sanghval" og "polar delfin".

Beskrivelse og udseende

Belukha - henviser til pattedyrene i familien Narwhal, underarter af tandhvaler, men ofte på grund af de steder, hvor de bor, betragter de det som en delfin. Tre arter opholder sig i Rusland - Far Eastern, Kara og Hvide Hav belugas.

Et stort dyr er op til 6 meter langt og vejer ca. 2 tons. Kvinder lidt mindre.

Farven ændres gennem årene - hos nyfødte dyr er legemets farve blå-sort, efter et år bliver det meget lysere, bliver grå eller blågråt. Efter tre til fem år bliver dyret seksuelt modent, de blå svinger falmede og forsvinder, hvide hvide bliver helt hvide (fordi og ring dem så). Denne farve forbliver for evigt.

Hovedet er lille, men et stort pande protesterer på det. Mange hvaler kan ikke rotere deres hoveder, fordi hvirvlerne er en hel - fusioneret med hinanden. Og i den hvide hval er de adskilt af brusk, så hvalen kan dreje hovedet om nødvendigt. Ansigtsmusklerne er meget mobile og ofte ser det ud til, at ansigtet udtrykker nogle følelser - glæde, glæde, foragt eller vrede.

Pectoral finner er ikke meget store, ovale. Dorsalfin beluga uden. Fordi blandt isene, kan denne detalje være overflødig og vil forstyrre.

Huden er meget tyk (op til 2 centimeter) og holdbar, under der er et fedtlag, der når op til en tykkelse på op til 15 centimeter, hvilket tjener som varmeisolering af dyr.

Habitat, natur

Beluga bor i havene i det arktiske hav og farvandet i det fjerne nord, lever af kysten af ​​Nordamerika, nær Grønlands kyst. Arten er fordelt i Bering, Okhotsk, Hvide Hav, lejlighedsvis kommer fiskebefolkningen ind i Østersøen. I tilfælde af udslip når den til tider Lena, Yenisei og Ob floder, svømmer flere kilometer ind i dem, men vender altid tilbage til havet - der er meget mere fisk og mad der. Der er tegn på, at en separat population af dette dyr lever på St. Lawrence-floden.

Livsstil

Belugas er gregarious dyr. En flokk består af grupper. Grupperne er forskellige - i den ene kan kvinden og hendes afkom i den anden leve flere voksne mænd. Hvalernes hvide liv - sæsonmæssige migreringer afhængigt af sæsonen.

I vinterperioden, når kystbyen fetterer is, går belugas ind i havets dybder, hvor der er mindre is og der er ikke-frysende områder, hvor du kan svømme og få frisk fisk. Hvis frosten er meget stærk, skal du flytte til de sydlige områder. Om foråret vender de nærmere kysten.

Belugas, ligesom andre delfiner, er meget knyttet til det sted, hvor de blev født, og vender tilbage der hvert år.

mad

Hvidhvalens kost er meget rig, men hovedret er fisk, der holder i flokke - torsk, sild, flounder, tun, lodde. Især elsker laks - klar til denne fisk at svømme overalt. Det er i stræben efter laks, at beluga ofte svømmer i floder.

Vejen til at fange og fange fisk er virkelig hval: vandet sammen med byttet suges ind, maden bliver slugt, og vandet udsprøjtes tilbage i havet.

Belugas er fremragende jægere, og mad opnås ved at samle i en gruppe på 4-5 personer. Med en sådan fælles indsats driver dyrene bytte til små områder, hvor de fanger det. Ud over fisken tjener mange slags orme, krebsdyr, bløddyr som mad.

Avl og børn

Mænd bliver seksuelt modne efter 7 år, kvinder meget tidligere på 4 år. Parringstiden varer afhængigt af habitat - fra midten af ​​april til juni. Normalt for kærlighed glæder rolige steder er valgt på kysten. I løbet af parringsspil kæmper mændene bogstaveligt for kvindernes opmærksomhed og arrangerer de rigtige kampe i vandet. En kvinde som partner vælger en vinder, og parring finder sted.

Gravide kvinder udgør grupper, hvor de holder hele graviditeten, indtil de fødes. De føder i kystområdet i varmt vand. Der er normalt en baby født, men nogle gange (men ekstremt sjældent) er der tvillinger. Ved udløbet af 13-14 måneder er en lille delfin født. Leveringer foregår hale fremad. Dens længde på op til en og en halv meter, umiddelbart født til lyset, flyver babyen til overfladen og tager det første åndedræt. Moderen fodrer sin store cub (op til 80 kilo ved fødslen) med mælk, og hun gør det i lang tid - fra et til to år.

Fjenderne

Den hvide hval har kun to vigtigste naturlige fjender i naturen. Den farligste på vandet er dræberhvalen. Dyret er hårdt og hurtigt, svømmer meget hurtigere end den hvide hval, så der er praktisk taget ingen chance for at flygte fra det, langt fra kysten. Som en regel lider der i sådanne chases, når hvalpehvalen fanger op med belugahvalen, lider nederlag og bliver et offer.

Den anden fjende er polarbjørnen. I vinterperioden fanger rovdyren hvaler i kystnære farvande nær ishullerne, og når hvalen dukker op efter en anden parti livsgivende luft, dræber den rovende rovdyr dyret med et pawblow og giver sig i lang tid fedtfattig nærende mad.

En anden fjende kan kaldes en mand. Giftigt affald, der udledes af virksomheder i hav og havvand, har en dårlig virkning på dyr. På grund af dette skal pakker migrere meget langt, hvor dyr fryse.

vaner


Belugas har et godt syn - de kan se både under vand og over det, men de foretrækker at navigere i vandet ved hjælp af signaler udstedt i ultralydsspektret - de vender tilbage ved retur-ekkoet, at de ligger foran en barriere eller en fiskeskole. Men derudover kan hvalhvaler gøre op til halvtreds meget høje lyde: Der kan være kvidrende fugle, knirker i forskellige tonaliteter, skrigende, gnashing, fløjt, andre lyde ligner en grumling. Lyde, ligesom de fleste dyr, tjener til at kommunikere mellem medlemmer af en gruppe. De lærte at bruge efterligning til samme formål.

moult

I foråret begynder belugas at kaste - den gamle hud falder ned fra dem og erstatter den med en ny. Belugs i processen med smeltning er involveret meget aktivt - de kryber ud på tørt land og gnider mod kystnære småsten og småsten og hjælper huden med at skrælle. Det glider store pletter.

Mand og hvalhval

På grund af de hvide hvalers indblandede vane at vandre langs de samme ruter, hvaler plejede at blive let bytte for hvalekødjægere. Dyrene blev drevet ind i de lavvandede, hvorom de blev delt. På en lignende brutal måde blev flere hundrede af disse personer ødelagt. Eller de brugte andre metoder - for eksempel blokerede de bevægelsen med net og netværk. De jagede, fordi hvalerne var berømte for blødt kød, stærk holdbar hud, højkvalitets hvalolie og den såkaldte hvalbens.

I den moderne verden er jagt forbudt, dyret er opført i den røde bog.

Forskelle af en hvidhval fra andre hvaler

  1. Beluk kan tømmes og trænes. Hvad man bruger, skaber dolphinariums, hvor delfiner lever i forhold så tæt som muligt på det naturlige miljø. Ved hjælp af lærere lærer de forskellige tricks og arrangerer forestillinger. De lærer også undervandsfotografering, som hjælper med at udforske Arktis.
  2. Belugas er ikke kun gode jægere, men også gode dykkere. Kun under vand meget tid hvalerne kan ikke bruge - ikke mere end 10-15 minutter. De er nødt til at dukke op hvert par minutter til overfladen for at fylde op på en anden del af luften.
  3. For at opretholde det normale liv, bør voksne belugas spise mindst 15 kg mad om dagen.
  4. Sommetider kan hvalhvaler komme ind i isfanget, men med is, der ikke er mere end 7 centimeter tyk, kan dyrene nemt gennembore det med en stærk ryg.
  5. Belugas migrere kollektivt og samles i kolonier, nogle gange store - op til tusind individer.
  6. Belugas kan svømme ikke kun på maven, ligesom de fleste fisk, men også på bagsiden. De får også god hale sejle fremad.
  7. Den hastighed hvormed hvalhvalen sædvanligvis svømmer på er 4-10 kilometer i timen. Men den skræmte hval udvikler langt større fart - op til 22 kilometer i timen.
  8. De lever i naturen i 30-35 år, men i dolphinariums er denne periode længere med 5 til 10 år.

Ofte hedder disse hvaler på grund af deres evne til at synge og lave forskellige lyde, "havkanarier". Af samme grund gik udtrykket "belug beluga".

Video: hvidhval (Delphinapterus leucas)

Se videoen: Belukha white wale in Vladivostok city (Kan 2019).