Mouflon - beskrivelse, levested, livsstil

Mouflon er et hovdyr til drøvtyggere af slægtsgenen. Han betragtes som en af ​​de to forfædre af alle moderne husdyr. På trods af deres imponerende udseende (fortjeneste - deres fantastiske horn), er mouflonen faktisk en af ​​de mindste ramræser, der findes i naturen.

Beskrivelse mouflon

Загрузка...

Hannerne i dette yderst forsigtige vilde får har store halvmånehorn, som er værdsat af mange jægere og betragtes som trofæer. Størrelsen af ​​dyret i gruppen afhænger af deres størrelse. Større horn definerer den høje højere dominans. De fleste af underarterne af kvinder har også horn, men de er meget mindre end hannerne. I nogle befolkninger vokser de fleste kvinder ikke horn.

Voksen mandlig mouflon ikke for stor. Hans skuldrehøjde er ca. 0,75 m; længde - 1,2-1,4 m, hale længde - ca. 10 cm; lille hoved; Den modne mand har stærkt udviklede horn, buet næsten ved en drejning, omkring 40 cm lang. Vægten af ​​en voksen mand er op til 50 kg. Den kvindelige mouflon er lidt lettere og mindre, dens vægt er ca. 35 kg.

Mouflon har muskuløse ben og en knæskrop, som hjælper den med at bevæge sig i stejlet terræn. Dyrets hoved er velafbalanceret og proportional med kroppen. Racestandarden siger, at han skal holde hovedet højt, når han er opmærksom.

I forskellige undertyper af mouflon varierer det samlede udseende lidt; Farven varierer efter årstid, og også mellem mænd og kvinder. Næsten og ørens inderside er normalt hvide. Benene er lange og slanke med en lodret sort linje under knæene. Mouflon har en hvid mave og frakke, der varierer i farve fra gråt med en rødlig farve til brun og kaffe farve, mens den europæiske mouflons mand er mørk kastanje, og kvinden er beige.

Voksne rammere har en tendens til at udvikle en betydelig thoracic ruff med langt grovt hår, som har tendens til at være hvid i halsen og bliver sort når den strækker sig til forkanten. I de fleste underarter har mouflon-mændene også et lettere sadeltryk, der udvikler sig og vokser i størrelse, efterhånden som de bliver ældre, og en sort strimmel, der starter på bagsiden af ​​hovedet, varer langs skuldrene, fortsætter under kroppen og slutter på bagbenene. Mouflon har store kirtler under øjnene, som ofte udstråler et klæbrigt stof.

levesteder

Загрузка...

Mouflon findes i forskellige lande i Centralasien, fra Tyrkiet i vest, til Pakistan i øst. Dens underarter lever over hele territoriet, men nogle af dem er mere begrænsede inden for rækkevidde. Dens befolkninger findes også i en række middelhavslande, hvor de antages at være opstået som følge af indførelsen af ​​mennesker fra Korsika eller Sardinien i løbet af de sidste århundreder. De menes at være efterkommere af feralfår og er bredt indført i mange lande som eksotiske dyr. I Rusland bor repræsentanter for denne artodactylsart i Kaukasus.

Mouflons lever som regel i bjergrige områder med enger og ørkener, selvom i Europa også moufloner blev introduceret i skovområder. De kan findes på en højde på 3000 meter over havets overflade. De foretrækker de blide bakker af høje bjergkæder med en rimelig mængde belægninger og bruger stejle, stejle områder for at undgå rovdyr.

Mouflon livsstil


Mouflons har tendens til at fodre tidligt om morgenen og aftenen, hviler om dagen under en hængende busk eller sten, hvor de er godt skjulte. Disse individer er besætningsdyr, der danner ikke-territoriale besætninger, der græsser på græs. Hvis fødevarer er knappe, så fodrer de på blade og frugter. Deres sanser er veludviklede, da får afhænger af tidlig detektion og flyvning fra at nærme sig rovdyr, især leopard, jackal og ulv.

Mouflons når seksuel modenhed på omkring tre år, men i befolkninger med lavt jagttryk er mænd usandsynligt at opdrætte i op til fire år. Kvinder giver normalt et lam (nogle gange tvillinger). Kvinder med lam forbliver sammen af ​​besætninger på op til hundrede individer, mændene går alene, de vender kun tilbage til besætningen i løbet af parringsperioden.

Om sommeren lever mouflons i en stribe blandede skove, hvor de ud over mad også finder skygge. Disse rammer er nomadiske arter, der ofte bevæger sig på jagt efter nye fodringssteder. Om vinteren vandrer de til varmere højder for at undgå meget lave temperaturer og mangel på mad.

Mouflon er et natligt dyr. De græsser kun om natten og forlader græsplænerne ved siden af ​​skoven. Hele dagen gemmer de sig i skoven, og om aftenen forlader de dagslokalerne på jagt efter mad. Mouflon græsser hele natten, og om morgenen skjuler de igen i skoven.

Hvad at spise

Om sommeren fodrer mouflons på vegetation, der vokser i deres levesteder. Først og fremmest spiser de græs, og hvis det ikke er nok, skifter de til grønne blade af buske. Om vinteren fodrer de på dele af planter, der finder på toppen af ​​sneen, de ved ikke, hvordan man skal kigge efter tørt græs i sneen. Kvinder har normalt bedre fodringspladser, fordi deres helbred er meget vigtigt for avl. I løbet af denne periode på året fodrer de på grene af buske, der stikker ud under sneen, træskuddene, træfladerne og tørret græs.

Mouflon multiplikation

Mouflons er polygynøse, mændene kæmper hinanden for at opnå dominans og vinde muligheden for parring med kvinder. Rammens dominans afhænger af sin alder, og hvor stor dets horn er. Kæmper mellem rammere om deres harem af moderfår giver sjældent alvorlige skader, og vinderen gør ingen yderligere angreb.

Mouflons når seksuel modenhed i en alder af ca. 1,5 år. Kvinder kan befrugtes allerede ved 2 år, og i en alder af 2 år kan de bringe det første lam. Mænd begynder at elske lidt senere - i en alder af 3-4 år. I en tidligere alder drives de væk fra kvinder af modne mænd. De springer fra efterår til tidlig vinter.

Graviditeten varer omkring 210 dage, og i april fødes der fra et til to lam. Kvinden efterlader besætningen før lammet til fødsel i et afsides sted. Et nyfødt lam kan straks stå på fødderne i et par minutter, og snart begynder det at løbe. Lammet forbliver tæt knyttet til sin mor og fodrer hver 10-15 minutter. Når lammen bliver stærkere, vender kvinderne tilbage til besætningen. Da mænd er uvenlige til lam, undgår hun kvinder dem.

Antallet af mouflons er faldende i dag, og de er klassificeret som sårbare i listen over truede arter. Europæiske mouflons i naturen lever op til 8 år og i zoologiske haver - op til 14, nogle gange op til 18 år (under gunstige betingelser).

Mouflons fordele og skade

Загрузка...

For mennesker udgør mouflon ingen fare. I avl anvendes meget ofte den europæiske race. På basis heraf blev racer af tamfår, der kunne græs hele året rundt på græs, opdrættet. Huden af ​​den europæiske mouflon anvendes i let industri, og kød har god smag.

Asiatiske mouflons repræsenterer ikke kommerciel værdi, men bruges som et formål med sportsjagt. Det er ret svært at få mouflons horn, de er meget forsigtige og bor i vanskelige at nå frem til steder.

Demografiske trusler

Mouflon er truet af udvidelsen af ​​landbrug og gårde, hvilket fører til en reduktion i deres tal og opdeling i små spredte grupper. Overgravning inden for deres rækkevidde, som følge af udvidelsen af ​​fåreavl, har ført til erosion, hvilket igen har ført til en reduktion af den egentlige habitat for denne art.

Parasitter og infektionssygdomme hos husdyr, især husdyr, på mange områder udgør en alvorlig trussel. Poachers jage voksne rammer på grund af værdien af ​​deres horn som trofæer, og lammene ved fødslen bliver nogle gange pocheret for at gøre kæledyr.

Mouflons importeres ofte til brug på nordamerikanske spilrancher, men raceret mouflon sjældent jaget, som regel går racen sammen med tamfår for at skabe mere eksotiske og unikke troférammer til jægere.

Video: Moufflon (Ovis orientalis)

Загрузка...

Загрузка...

Populære Kategorier

Загрузка...